Benning&Gladkova-TU-ZwarteLente-Mees-Vierkant.jpg

Zwarte Lente

Espen Hjort / Theater Utrecht
2020

Zwarte Lente is een indringende, poëtische theatervoorstelling van regisseur Espen Hjort over liefdesverdriet, afscheid en het einde van de natuur. Een zoektocht naar acceptatie van het onvermijdelijke voor twee acteurs (Mees Borgman en Dries de Sutter) en een muzikant (Marko Ivic).

Zwarte Lente begint als twee geliefden uit elkaar gaan. De man gaat naar buiten om tot zichzelf te komen, zoekt rust in de natuur. Maar alles wat groen is, alles wat leeft is verdwenen. Hoe moet hij nu verder? Tijdens een doorwaakte nacht overdenkt hij zijn verbroken relatie en ontdekt waarom hij medeverantwoordelijk is voor de situatie waarin hij zich bevindt. 

Zwarte Lente is een hedendaags parabel over de liefde en over de hardnekkige scheiding tussen mens en natuur.

'Het is hard nodig om nieuwe manieren van mens-zijn te vinden, om onszelf te begrijpen ten opzichte van de wereld om ons heen, want de consequenties van de tweedeling mens-natuur zijn onaangenaam helder geworden.' Aldus regisseur Espen Hjort.

Stel dat de relatie tussen mens en natuur een liefdesrelatie is - wie verlaat wie? Verlaat ik jou of jij mij? Wie moet de leegte vullen als jij weg bent? Wil de natuur wel met ons door? Willen wij door met de natuur? Wie zijn wij zonder elkaar?

Regie & tekst: Espen Hjort

Spel: Mees Borgman, Dries de Sutter & Marko Ivic

Muziek: Marko Ivic

Scenografie: Grischa Runge

Kostuum: Esmee Thomassen

Dramaturgie: Joris van der Meer

Regieassistentie: Erasmus Mackenna