Ruimende_Wind-AHK-2015-foto-Robert_van_der_Ree_231.jpg

Ruimende Wind

Mees Borgman & Nanette Kuijpers
(2015)

Elke moeder-dochter relatie is persoonlijk en uniek. Maar tegelijkertijd is zij universeel. Er lijkt een onontkoombaar patroon in het leven te zijn dat overal in terug te vinden is: de cirkel.

Nanette Kuijpers en Mees Borgman maakten een fysieke voorstelling gebaseerd op het levenswiel met zijn vier windrichtingen. Ze reisden naar een eiland in Scandinavië en lieten zich daar buiten in de natuur inspireren door elke windrichting en hun persoonlijke herinneringen. Van het oosten, de plaats van de geboorte en kindertijd, naar het zuiden waar de adolescentie zich bevindt. Dan het westen van de volwassenheid en uiteindelijk het noorden waar de ouderdom en het sterven zijn.

Onder een hangende cirkel van 200 porseleinen veren en met muziek van een zingende zaag, ukelele en zang is de voorstelling een bijna meditatieve ervaring waarbij het publiek in een intieme sfeer moeder en dochter volgt op hun reis. 

Zij laten zien hoe hun levens voor altijd verbonden zijn. Door kracht en kwetsbaarheid. Bescherming en loslaten. Dromen en grenzen. Liefde en de angst om te verliezen.

Choreografie: Mees Borgman

Decor: Nanette Kuijpers

Coaching: Marijn van der Jagt

Kostuum: Martina Bauer